Meridián žlučníku

Žlučník je malý orgán hruškovitého tvaru  uložený na spodní straně jater, který slouží ke skladování a úpravě žluči, jež napomáhá trávení tuků a detoxikaci. Jeho měsícem je březen a nejvíce aktivní je mezi 23. a 1. hodinou ranní. Pokud máte se žlučníkem potíže, v tuto dobu se nejčastěji budíte. Také žlučníkové nebo astmatické záchvaty se nejčastěji objevují kolem půlnoci, stejně tak silný hrtanový kašel, atopický ekzém nejvíc svědí.

Naopak nedostatečná funkce žlučníku se nejzřetelněji projevuje mezi 11. a 13. hodinou. Zejména první polovina března je dobou snadného předráždění, což znamená, že by měl být žlučník uklidňován. Potíže se projevují jeho záněty a záněty žlučovodů, což vyvolává zvýšené říhání, tlaky pod hrudní kostí, záchvaty hněvu a „mechanické potíže“  – tenisový loket, bolest kyčlí, atd.

Párovým orgánem žlučníku jsou játra, na která přijde řada v dubnu…:-)

 

Žlučník je orgánem rozhodování, cílevědomosti a věrnosti sobě.

rozhodnutí

Základní charakteristika meridiánu

Žlučník se spolu se slinivkou řadí mezi hlavní producenty šťáv pro zpracování jídla a závisí na nich optimální strávení potravy.  Toto se dá použít i přeneseně – potíže se žlučníkem symbolizují, že některé prožitky nejsme schopni strávit a nebo naopak, že některé věci se snažíme strávit až příliš rychle. Člověk má pocit, jako by byl „přejetý“, nemá z ničeho radost, všechno a všichni mu otravují život („hýbou žlučí“), trpí zlostí, prchlivostí, duševní strnulostí, vzdorem, „zkamenělostí“ (žlučové kameny).

Jasnými signály poruchy žlučníku jsou jakékoli vnitřní pochyby, pochybnosti o svých rozhodnutích, o sobě samých.

Snížený tok žluči se může projevit ve formě zácpy nebo opakujících se žaludečních potíží – k zácpě může vést i chování lidí, kteří všechno sbírají a ničeho se nechtějí zbavit nebo vzdát.

Dráha meridiánu

Tato dráha začíná ve dvou větvích u zevního očního koutku. První větev křižuje spánkovou oblast a záhlaví, pokračuje k ramenům a dále směrem dolů podél spodních žeber k partii boků. Druhá větev vede vnitřkem těla skrz tvář, krk a hrudník a v oblasti boků se spojuje s větví první.  Pak pokračují přes zevní plochu kyčle po vnějším okraji stehna ke kolenu, po bérci k vnějšímu kotníku, nártu a končí zevně od nehtového lůžka čtvrtého prstu nohy. Na nártu se jedna malá větev stáčí příčně přes chodidlo k palci a přináší energii do meridiánu jater. Má 44 bodů.

meridian zlucnikuOrgány a části těla pod vlivem meridiánu

Uši, oči, hrudník, játra, žlučník, dolní končetiny, hýždě a kolena

Oslabení meridiánu na fyzické úrovni

Jak už bylo naznačeno výše, žlučník souvisí s agresivitou. nemusí to být jenom agresivita negativní, ničící, ale také pozitivní, která nás posouvá dopředu a odstraňuje z cesty překážky. Pokud nám tento druh agresivity chybí, může se v nás hromadit duševní a tělesná „břečka“, která povede k revmatu, dně, alergiím a kožním problémům. Pokud je to agrese negativní, zlost, vztek, které není tělo schopné zvládat a vyloučit jej ven, může zátěž přecházet na štítnou žlázu („mám toho až po krk“). Objevují se zduření a otoky.

ache-19005_1280Nedostatek železa v krvi může být způsobem poruchou žlučníku nebo štítné žlázy, stejně tak potíže v oblasti krku – blokace svalů, ztuhlost šíje a ramen, závratě. Typickým příznakem poruchy žlučníku jsou migrény v čelní oblasti, u koutků očí a na levé straně hlavy nebo za okem, kdy máte pocit, že se vám oko vytlačí z důlku, nebo zvýšený tlak v očích nebo oči suché a zarudlé. Spouštěcím mechanismem bolesti jsou emoce – závist, nenávist, nepřejícnost, ale nemalou roli hrají také emoce sdruženého orgánu jater – vztek, agrese (a to i potlačované), nahromaděná negativní energie kterých se spojkami přenáší do dráhy žlučníku. Emoce jsou i důvodem, proč migrénami trpí častěji ženy než muži – nedokáží je ovládat, hromadí je v sobě.

Jelikož meridián vede kolem uší, problémy s ušima – nejčastěji hučení, poukazují také na narušení energie ve žlučníkovém meridiánu.

Dalšími problémy jsou samozřejmě žlučníkové potíže a žlučové kameny, dále hořkost v ústech, bolesti v podžebří, časté vzdychání, vysychání  pokožky, zvadlá barva obličeje, povrchu chybí mastnota a vláha, pocit horka stoupajícího po vnější straně lýtka a stehna. Dochází také k působení na stav kostí, i když tato funkce náleží ledvinám.

Časté jsou to otoky v jamce nad klíční kostí a v podpaží, zánět uzlin v podpaží nebo na krku, samovolné pocení, záchvaty horečky nebo zimniční třesavky, vnější bolesti kloubů v místech průběhu dráhy, na žebrech, kyčlích, kolenou, kotníku, nepohyblivost prstu vedle malíčku u nohy, napětí v šíji, bolesti v kříži, svírání v hrudi, bolesti kyčelního kloubu a kolena, městnání krve v nohách. Pokud trpíte chronickým bolestmi v oblasti pod pravou lopatkou, způsobuje vám je dysfunkční žlučník, přestože nemáte žlučníkové koliky.

Oslabení meridiánu na psychické úrovni

Chybějící tvořivost, nesamostatný úsudek, zamlžené myšlení, neschopnost praktického uskutečnění životních plánů, zvýšená pozornost vůči detailům – puntičkářství, nadměrné přebírání zodpovědnosti, chronická nespokojenost, netrpělivost, ustavičná vznětlivost, vztek, hněv, nerozhodnost, bezmocnost.

Jak dráhu žlučníku podpořitautumn-195629_640

  • žlučník má rád hlavně klid a uvolnění
  • výborné jsou i bylinky. Literatura doporučuje čekanku a vlaštovičník, pampelišku, řebříček, sedmikrásku nebo měsíček.
  • žlučníkové kameny můžete odstranit čajem z březových listů (zalít horkou vodou, po 20 minutách odstavit, pít dvakrát denně před jídlem) nebo šťávou z černé řepy  (2-3 lžičky denně). Výborný je i artyčok.
  • eliminujte škrob  (pečivo, sladkosti, kaše, těstoviny, moučné a rafinované výrobky), který je příčinou vzniku nánosů a kamenů ve žlučníku
  • proveďte očistnou citronovou kůru – podobná té ledvinové, jelikož příčina vzniku kamenů v těchto orgánech je stejná. Šťávu z jednoho citronu rozpuštěnou v ½ sklenici horké vody pít 3-4 krát denně a kromě toho užívat směs šťávy z mrkve, řepy a okurky v poměru 1: 1: 1, ½ sklenice 3-4 krát denně. V době kúry je třeba vyloučit ze stravy moučné výrobky, cukr, kaši, mléčné výrobky kromě smetanového másla a tvrdého sýru (M. Tombak). Další očistnou kúrou je metoda podle Dr. Berana. POZOR – před očistou je důležité mít pročištěná střeva, teprve po nich se soustřeďte na další orgány.
  • zkuste očistu jater – budeme se jí věnovat v březnu 🙂 Žlučník odráží jejich stav – pokud dobře funguje, fungují i játra. A naopak
  • pomohou harmonizační cvičení – reiki, chči-kong, jóga. V józe to jsou pozice ovlivňující svaly podél meridiánu – úklony, bojovníci (I a II), asány, kdy se dotýkáte boční strany hlavy.

4 Komentářů

  1. Dobrý den, máte to moc hezky napsaný. Kde prosím, najdu meridián jater? Děkuji, Helena

    • Andrea Skrobakova

      Dráha jater je na vnitřní straně nohy – začíná na palci, postupuje přes nárt, vnitřní část holeně, stehna, pokračuje do třísel, potom pokračuje přes podbřišekaž do pasu.

  2. Spusobuje žlučník i zmatenost a krupani ve svalech .

    • Andrea Skrobakova

      Bohužel nedokážu přesně odborník, nejsem odborník na meridiány. Je pravda, že v těle se žlučník manifestuje šlachami a vazy, které musí být dobře hydratované, elastické, aby vykonávaly svoji funkci v pořádku, takže bych na Vaši otázku odpověděla, že ano.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *