Pozdrav Slunci – trocha teorie

Pozdrav slunci (súrja namaskar) je sérií přesně za sebou se opakujících ásan, jejichž cílem je protáhnout a rozehřát celé tělo před cvičením. Pozice se střídají v dynamickém tempu, podle vašeho nádechu a výdechu. Systém řazení cviků je dokonalý - po zvládnutí jednotlivých pozic a zapamatování si jejich sledu máte pocit, že Pozdrav slunci je jeden dlouhý pohyb (jedno dlouhé protažení a posílení) v souladu s vaším dechem. Při cvičení se nevynechá jediný sval na těle - správně odcvičený Pozdrav slunci ve Vás zanechá pocit pohody a rovnováhy. Zároveň výborně dodává tělu energii, proto se doporučuje cvičit zejména po ránu a dle filozofie jogínů s pohledem ke slunci nebo alespoň k východu.

Pozdrav slunci lze cvičit buď samostatně,

nebo se využívá (buď celý nebo jeho část) jako přechod mezi jednotlivými ásanami.

 

Nejdříve se naučte správně zaujmout jednotlivé polohy a nacvičte i přechody z jedné do druhé ve stanoveném pořadí, poté se snažte soustředit na správné dýchání - dýchá se nosem, klidně, volně, bez velkého úsilí. Snažte se nadechnout co nejvíce vzduchu a po nádechu co nejvíce vzduchu vydechnout. I když každá z pozic má přesně určeno, jestli se provádí s nádechem nebo výdechem, můžete klidně v jednotlivých pozicích zůstávat déle a prodýchat je, zejména zpočátku, pokud nebude mít celý pozdrav ještě zažitý.

autumn-978475_640

Pokud cvičíte Pozdrav slunci, je důležité odcvičit sudý počet kol - liché kolo se cvičí od pravé nohy, sudé od levé. Pokud s pozdravem začínáte, cvičte 2 kola, poté postupně přidávejte. 5 - 10 kol vede k aktivaci celého těla a mysli. Celý Pozdrav slunci zabere jen pár minut.Pozdravů slunci existuje několik - powerjóga využívá pozdravy označované jako A a B. U každého z nich si můžete podle stupně pokročilosti či Vašeho zdravotního stavu nebo aktuálního rozpoložení zvolit jednodušší nebo složitější variantu. Jednodušší a těžší variantu můžete kdykoli během cvičení měnit. Také Pozdrav můžete různě upravovat nebo používat pomůcky - pro inspiraci se můžete podívat na video níže.

logo - pozitivní účinkyPozitivní účinky a terapeutické zaměření

  • protahuje a rozehřívá celé tělo
  • připravuje na samotné ásany
  • prohlubuje srdeční činnost
  • dodává tělu energii
  • zanechává pocit pohody a rovnováhy

logo - kontraindikaceKontraindikace

  • vysoký krevní tlak
  • nemoci srdce a páteře
  • pokud přesto budete cvičit, buďte opatrní při předklonech a střídání pozic, nestřídejte je příliš rychle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *