Pondělní rána s dětskou jógou na základní škole

Začátkem tohoto školního roku jsem dostala nabídku vést dětskou jógu na základní škole, kam chodí moje starší dcera. Na hodinu chodí průměrně deset dětí - prváci, druháci, třetáci, kluci i holky. Cvičíme jednou týdně, vždy ráno, od půl osmé do čtvrt na devět, o půl deváté začíná vyučování.

Musím přiznat, že zpočátku jsem si nebyla jistá, jak hodiny pojmout, protože jsem předtím cvičila spíše s menšími dětmi nebo s dospělými. Chvilku mi trvalo, než jsem přišla na to, co děti mají rády a jaké hodiny je zaujmou. Každá z hodin, které jsme spolu měli, byla pro mě (a doufám, že i pro ně :-)) obrovská zkušenost a každá z nich byla jiná. Zažíváme hodiny

- které celé procvičíme
- kdy kromě úvodního rozcvičení neprovedeme ani jednu z jógových pozic
- kdy cvičíme ve dvojicích
- ve kterých cvičíme podle nějakého vyprávění, básničky nebo písničky
- ve kterých zkoušíme dospěláckou jógu
- které jsou čistě pod mou taktovkou
- ve kterých si děti cvičení jednotlivých pozic sestavují samy

 

 

Věnujeme se dýchání, správnému držení těla, povídáme si v úvodním kruhu, každou hodinu začínáme pozdravem slunci, na konci často vymalováváme mandaly. Děti znají množství jógových pozic ve stoji, sedě, leže, učí se spolu relaxovat nebo se vzájemně masírují 🙂 A dokonce jsme se dostali i ke zpívání mantry….

Jelikož dětská jóga není jen o cvičení jako takovém, ale i o rozvíjení psychomotorického vývoje, respektu k sobě a ostatním, naslouchání, hrajeme hry a používáme různé pomůcky.

Jsem moc ráda, že s dětmi každé pondělní ráno můžu čas trávit. Za tu dobu, co jsme se poznali, u nich vnímám obrovský posun. Velký dík určitě patří jejich učitelům. V září to byla skupinka, která stěží udržela pozornost a nevydržela chvilku na místě, a mě několikrát napadlo, jestli jsem udělala dobře, že jsem na nabídku kývla. Teď mě naopak každá hodina nabíjí energií a mám radost z toho, jak se děti vzájemně respektují, aktivně se zapojují, rády cvičí ve dvojicích (a je jim jedno, jestli jsou spolu dvě holky, dva kluci nebo jsou namíchaní) a dokáží úplně vypnout, když je čas relaxace.

Těším se na pokračování… Těším se na jaro a léto, kdy určitě budeme pobývat i venku a naše společné hodiny získají zase trochu jiný rozměr 🙂

Namasté

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *