Úvod do světa meridiánů

Meridiány jsou energetické dráhy těla, které jsou spojeny s jeho orgány, tkáněmi a jejich funkcemi. Prochází jimi životní energie „čchi“ (Indové ji nazývají prána, západní svět vitální nebo životní energie), jejíž narušené proudění se projevuje jak na fyzické, tak psychické stránce každého z nás. Nemoc se na úrovni meridiánů projevuje daleko dřív, než je rozpoznatelná klinicky, a opravdové choroby propuknou až po chronickém oslabení meridiánů. Často začínající oslabení dává o sobě vědět bolestí kloubů, svalů nebo třeba ekzémem v oblasti dráhy meridiánu příslušného orgánu..

Zablokování energie oslabuje regenerační schopnost organismu a vede k postupné degeneraci. Je důležité pracovat na tom, aby energie v těle nerušeně proudila a nemocem tak předcházet.

 

„Léčení nemoci poté, co se objevila, je jako hloubení studny, když už člověk pociťuje žízeň….“

– Kniha Nei-ťing –

 

Čchi poskytuje životní energii všem orgánům a buňkám, vyživuje tělo a mysl. Její proudění a síla je výrazně ovlivňována stravou, dýcháním, držením těla, tím, jestli cvičíme nebo ne, okolním prostředím (teplota, vlhkost, kvalita vzduchu a ostatní klimatické podmínky), působením stresu a zvládáním emočních situací. Pokud emoce prožíváme až do krajnosti nebo je nejsme schopní řádně prožít a vyjádřit, napomáháme tak oslabení této energie.

Slovo energie se objevuje v mnoha reklamních sloganech („energie sbalená na cesty“, „energie na celé dopoledne“, …) a používáme ji i my dennodenně k vyjádření toho, jak se cítíme a jak zvládáme určité situace („došla mi energie“, „nemám na to sílu“, „cítím se jako bez energie“,…).

 

hands-996978_1280Meridiány fungují podle orgánových hodin, to znamená, že se jejich aktivita mění pravidelně v průběhu dne, a pokud jejich „vládu“ posloucháme a řídíme podle ní svůj denní rytmus, cítíme se zdraví, v harmonii a plní energie. V těchto časových úsecích také dochází k jejich největšímu oslabení nebo naopak je můžeme nejvíce povzbudit.

Meridiány probíhají asi 3-5 mm pod kůží a v určitých bodech na kůži vystupují. Tato místa se využívají při akupunktuře a akupresuře a na těchto místech se dá energie meridiánů i měřit. Energie do meridiánu vstupuje vstupním bodem, proudí po jeho dráze a posiluje tak nejenom ji, ale i přilehlé orgány meridiánu a zhruba po dvou hodinách jej výstupním bodem opouští a vstupuje do meridiánu dalšího.

V lidském organismu existuje 12 párových meridiánů a 2 nepárové, které mají vztah k jednotlivým orgánům. Tyto nepárové meridiány jsou zásobou energie pro ty párové. Každý z těchto meridiánů je spjatý s jednou emocí, která jej výrazně ovlivňuje, zvuky, smyslovým orgánem, chutí, barvou nebo vůní.  Pokud žádná z nich není vyvážená, pokud například nesnášíte nějakou chuť nebo výrazně preferujete jednu barvu, ukazuje to na narušení proudění energie v meridiánech.

Níže jednoduchý přehled meridiánů:

prehled meridianu

A jak meridiány souvisí s jógou?

Jóga je harmonizační cvičení, jehož ásany napomáhají obnovení toku energie. Podle toho, které cvičíte a na jaké svaly nebo oblasti těla působí, jednotlivé meridiány ovlivňujete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *