Meridián srdce

Srdce, jakožto hlavní orgán cirkulace, je neustále aktivní – tluče přibližně 100 000krát za den. Je prvním orgánem, který vzniká v těhotenství – zhruba ve čtvrtém týdnu. Srdce symbolizuje dualitu, protiklady – žilní a tepenná krev existují v srdci vedle sebe, což ukazuje na to, že protiklady se nemusí nutně mísit, ale mohou existovat vedle sebe jako rovnocenní partneři a vzájemně se rozvíjet.

Srdce je orgánem radosti, rozkoše a lásky bez podmínek.

atelier_07

Srdce je nejvíce ohroženým orgánem měsíce května. V jeho první polovině jsou to často potíže mechanického typu, ve druhé polovině reaguje zejména na potíže jiných orgánů, hlavně krevního oběhu. Ve druhé polovině května potřebuje srdce hodně posílit. V průběhu dne je nejvíce aktivní od 11 do 13 hodin, kdy se snižuje schopnosti koncentrace a srdce je nejvíce náchylné k infarktu. Tělesné zátěži nebo stresům bychom se měli v této době nejvíce vyhýbat. Nejslabší aktivitu vykazuje srdce mezi 23. a 1. hodinou ranní.

Základní charakteristika meridiánu

Se srdcem je spjatá spousta rčení a symbolů – mít srdce z kamene, srdce skáče radostí, může také spadnout do kalhot, můžeme jej ztratit, občas si něco k srdci příliš bereme a někteří z nás jsou co na srdci, to na jazyku.

Smyslovým orgánem spojeným se srdcem je jazyk – kdo příliš rychle mluví a mluví i hodně (úplně se tady vidím :-)), jedná hekticky, plýtvá energií svého srdce. Ze zubů jsou se srdcem a tenkým střevem (měsíc červen) spojeny zuby moudrosti. Deficit v těchto dvou orgánech se může vyznačovat právě chybějícími, posunutými nebo špatně se prořezávajícími se osmičkami.

Dráha meridiánu

Dráha vede od konce palce nohy po jeho vnitřní straně, přes vnitřní kotník, podél holenní kosti přes koleno, stehno, třísla, vnořuje se do břicha a spojuje se slezinou. Pravá větev odpovídá slinivce břišní a levá slezině.

Dále vede spojnicí do žaludku, prochází přes bránici k jícnu, připojuje se ke kořeni jazyka a rozptyluje se pod ním. Její větev se odděluje ze žaludku, vede přes bránici a vtéká do srdce.

Orgány a části těla pod vlivem meridiánu

srdce, hrudník, centrální nervový systém, horní končetiny.

Oslabení meridiánu na fyzické úrovni

Srdce je ohniskem pohybu ostatních meridiánů, čímž jim dává možnost, aby si sami zajišťovali vlastní koordinaci….Má tak vliv na imunitu celého těla, jeho problémy se projevují bolestmi svalů, kostí, šlach na celé jeho dráze (stoupání chladu do rukou, pocity horkosti v dlaních, bolesti na vnitřní straně rukou), anémií, poruchami elasticity cév, zvýšenou krvácivostí a výskytem modřin. Mohou se objevit bolesti a tuhnutí jazyka, žaludku a břicha (střevní poruchy, nadýmání, říhání, nutkání po jídle zvracet, řídká stolice nebo průjem), voda se blokuje v organismu.

Pokud máte pocit, že jste bez energie, neustále unavení, cítíte slabost a tíhu v celém těle, zejména v dolních končetinách, ty vám opuchají nebo v nich často vnímáte pocity chladu, dělá vám problémy delší dobu stát, může za tím vším být oslabená dráha srdce nebo přímo srdce samotné. Se srdcem také souvisí zvýšené pocení, ať už ve spaní, při slabé námaze nebo pocení jednotlivých částí těla (rukou, novou atd.) a vůbec zvýšená citlivost na chlad nebo teplo.

Oslabení meridiánu na psychické úrovnibed-945881_1920

Na psychické úrovni srdce ovlivňuje paměť a vyjadřování, celkový klid a vyrovnanost organismu. Pokud nesprávně funguje a jeh
o energie neproudí, jak má, může to znamenat, že prožíváte úzkostné stavy, máte často starosti, trému, nevěříte lidem, neustále někoho podezíráte, jste příliš starostliví a litujete sami sebe. Vaše myšlení je těžkopádné, pomalé a zmatené, provází vás prchavé myšlenky a utkvělé představy, můžete zažívat pocity vykořenění. Mohou se objevit poruchy řeči, spánku, chování, neschopnost komunikace – koktání nebo přílišná upovídanost.

Jak dráhu srdce podpořit

Srdci prospívá hořká nebo ostrá chuť, také červená barva z bylinek je to hloh. Pokud si chcete dopřát nějakou fyzickou aktivitu, nezaměřujte se na výkonnostní sporty, ale soustřeďte se na pomalejší aktivity typu jóga. Z ní pozice zaměřené na posílení a protažení rukou – prkna, bojovníci, balanční pozice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *