Tolik potřebná relaxace

Pokud jste rodičem a máte děti školou/školkou povinné, už teď možná řešíte, jak ten kolotoč zvládnete – práce, kroužky, vyzvedávání… Do toho stresy v práci, kdy se toho po době dovolených zase nahrne, a to ani nemusíte mít děti. Nevíte, kde vám hlava stojí, a představa, že si najdete chvilku pro sebe, zní jako hodně dobré science fiction. Jenže právě proto byste měli. Existuje spousta zklidňujících dechových technik a antistresových cvičení, které jsou záležitostí několika minut a které vás stresu a napětí zbaví:

  • zklidňující dýchání – nadechujete na určitý počet dob a vydechujete na dvojnásobný – například nádech na doby 3, výdech na 6
  • dýchání s krátkou zádrží po nádechu (pozor, neměli by provádět ti, kdo mají problémy se srdcem a vysokým krevním tlakem) a po výdechu (tady žádné omezení není) – například nadechujete na 4 doby, zadržíte dech na 4 doby, vydechnete opět na 4, zadržíte na 4
  • dýchání střídavě pravou a levou nosní dírkou – o tom jsem tady už psala 🙂

Provádíte tak dlouho, jak je vám to příjemné, a kdykoli, kdy cítíte, že potřebujete – ráno, během dne v práci nebo večer před usnutím.

 

Dovolte si jednou za čas ale trochu „luxusu“
– pár minut, které vás ovšem neskutečně nabijí a z nichž budete dlouho čerpat energii.

 

Pusťte si relaxační hudbu, klidně si zapalte svíčku nebo kápněte pár kapek vonného oleje do aroma lampy. Lehněte si na záda na podložku, nohy nechejte padnout do stran, dlaně přetočte vzhůru. Pokud vám tato pozice nevyhovuje, lehněte si na bok nebo zůstaňte na zádech, ale kolena pokrčte, dejte si je k sobě, chodidla položte na podložku…. Zvolte si prostě pozici, ve které se uvolníte, a pár minut – kolik to bude, záleží jen na vás 🙂 – v ní vydržíte, pokud možno bez hnutí, ležet. Zavřete si oči.

Uvolňujte postupně celé tělo a vnímejte, jak nad ním postupně ztrácíte kontrolu, jak se pomalu do podložky propadá. Pozorujete váš nádech a výdech a nesnažte se ho žádným způsobem ovlivňovat, nechte ho jen volně plynout. Můžete si představit, že jste na místě, které máte rádi, kde vás nikdo a nic neruší a kde máte chvilku jenom pro sebe. Vnímejte toto místo všemi smysly, vnímejte pocity, které ve vašem těle vyvolává.

Pokud chcete, přidejte si do relaxace sankalpu – vaše přání, které formulujte do krátké, jednoduché věty v přítomném čase, tak, jako by se přání už dávno splnilo (např.: jsem zdravá;  mám 4 úžasné děti;  vlastním chatu v italských Dolomitech a v zimě každý den po práci chodím lyžovat :-), atd….)

 

Toto přání by mělo vycházet z vašeho nitra, vaší duše, je to to, co si opravdu z celého srdce přejete….

 

Zařazením do relaxace zasazujete semínko naděje, růstu  a změny do vašeho života. Sankalpu si v duchu řekněte třikrát za sebou a opět vnímejte vaše pocity.

Po pár minutách začněte vaše tělo znovu pomalu rozhýbávat a uvědomte si, že relaxace skončila a je čas se věnovat běžným aktivitám. Uvědomte si místo, kde ležíte, prostor, který vás obklopuje. Poděkujte si za to, že jste si na sebe udělali čas a slibte si, že to příště zopakujete… A bude to dřív než za rok….:-) Protáhněte se stejně jako ráno, když vstáváte, a sedněte si do jakéhokoli zkříženého sedu. Narovnejte záda, dlaněmi začněte třít o sebe a jakmile ucítíte teplo, položte je na obličej. Pohlaďte se, oči otevřete, s nádechem zvedněte ruce nad hlavu a s výdechem je nechejte klesnout před hrudník. Vaše relaxace je u konce… Ještě chvilku ji nechejte doznít, než se vrátíte ke svým běžným aktivitám.

Pro mnoho lidí je těžké relaxovat bez mluveného doprovodu, proto jsem natočila jedno krátké video, které pro vás může být inspirací. Užijte si to….Stačí lehnout na podložku, zavřít oči a….

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *