Muži a jóga

Na hodinách jógy bohužel mnoho mužů nepotkáte…. Aspoň teda na těch mých ne, i když se můžu pochlubit, že čtyři stálé mám a sem tam se objeví někdo další, kdo hodinu chce zkusit. Často si kladu otázku, čím to je, proč jóga muže nepřitahuje, proč na hodiny nechodí. Napadají mě tyto důvody:

Myslí si, že hodiny jsou jenom pro ženy…

….že hodiny jógu jsou jako hodiny aerobiku nebo zumby, kam muži měli přístup kdysi skoro zakázaný. Že před a po hodině to je jedna velká „drbárna“, do které oni by se nemohli zapojit.

Drbárna to, přiznám, někdy je :-), ale taková příjemná. Musíme přece probrat, co se za těch pár dnů, co jsme se neviděli (záměrně píšu „i“, protože se zapojují i pánové), odehrálo. Mám ráda, když znám aspoň trochu všechny, se kterými cvičím, když se můžu zeptat, jak se daří jim, jejich rodině, jak bylo na dovolené, když si navzájem můžeme pochválit nový účes nebo legíny – a od pánů to vyzní dvojnásob. Nic by se na tom nezměnilo, i kdybych měla hodiny jenom s muži, jenom bychom možná probírali jiná témata….

Sama za sebe můžu říct, že jsem moc ráda, když se muži na hodině objeví, ať už jsou důvody, proč přišli, jakékoli. Co si budeme nalhávat, najdou se i tací, kteří se chtějí podívat na pěkné ženské a myslí si, že budou v průběhu hodiny okukovat a lovit 🙂 Velice rychle jim ale dojde, že mají dělat sami co se sebou a ostatní vůbec nevnímají. Hrozně fajn je, pokud na hodinu přijde pár – a je jedno, jestli ona přivedla jeho nebo on ji. Vnímám hodně pozitivně, když dva mají stejný zájem a dělají věci spolu, a pokud to není z donucení a pocitu, že bych měl (a), a přináší to oběma užitek, o to líp…

Jóga jim přijde příliš jednoduchá a nic s nimi neudělá

Pokud se bavím o působení na fyzické tělo, tak odpověď by zněla: „jak kdy, jak pro koho, jak který typ jógy“. Jsou hodiny, v rámci kterých a dva až tři dny po jejich skončení, cítíte celé tělo, všechny svaly, o kterých jste vlastně vůbec nevěděli, že je máte. Jde jen o to, vybrat si tu správnou.

Pokud se chcete pořádně zapotit a zaposilovat, vyberte si ashtanga jógu, power jógu nebo vinyasa styl. Krásně vám zpevní tělo, mnohem účinněji než třeba posilovana. A navíc vám může pmoct vyřešit i problémy, kterými trpíte. Pokud chcete něco klidnějšího, navštivte hodinu hathajógy nebo jin jógy.

Jeden z mých klientů k tomu říká: „Trpím vrozenou vadou – meziobratelní prostor mezi 5 a 6 obratlem v oblasti pánve mám zmenšený o 50%. Sporty, provozované ve větší míře v minulosti (zejména squash) tomu moc nepomohly a tak se mi cca 2-3x ročně stávalo, že se mi páteř v dané oblasti „zablokovala“. Mám za sebou třei roky cvičení jógy a můžu říct, že již po roce cvičení (snažím se o pravidelnost aspoň jednou týdně) tyto problémy ustaly a záda se mi již neblokují. Obecně jsem podstatně hybnější a cvičení kompenzuje moje sezení v kanceláři a v autě. Provozuji i jiné pohybové aktivity (badminton, plavání, kolo…) které podle mne jóga skvěle doplňuje….“

 

Raději se věnují jiným aktivitám

Kolo, stěna, fotbal, hokej, tenis, golf, gaučink….Jóga je všechny krásně doplňuje a kompenzuje jednostranné zatížení, které při těchto sportech vzniká. Určitě neříkám, abyste se jich vzdali, jen jednou za čas zkuste vzít jógu na milost a dopřát nejenom tělu něco jiného. Navíc se zklidníte, zapomenete na stresy a třeba si z hodiny domů odnesete i pár protistresových cvičení. Časem možná uznáte, že i závěrečná relaxace má něco do sebe, i když se začátku ji budete možná brát jako něco, co byste klidně vynechali….

Cítí se nesví a možná se stydí

Nedivím se. Takto svoje pocity shrnul jeden z mých klientů: „Je fakt, že na prvních dvou-třech hodinách jsem se cítil mezi tolika ženami trošku nesvůj, ale to pak úplně zmizelo. Cvičení je tak náročné, že lidi kolem sebe vůbec nevnímáte, pokud chcete cvičit poctivě. Navíc se časem přidali mezi cvičence další zástupci mužského rodu 🙂 „

Jóga není jenom o tom cvičení, je to způsob života a je fakt, ženy k němu mají asi blíž. Poslední dobou se k józe hlásí nejenom muži ze světa showbusinessu. A já dougám, že jich časem bude víc….

Pánové, tak jak to tedy máte? Budu ráda za jakékoli komentáře – proč se Vám na jógu nechce anebo v čem vás třeba překvapila….

A mám pro Vás výzvu – v půběhu měsíce října máte vstup na hodiny v Hradčanech zdarma 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *