Perla mezi fyzioterapeutickými cviky

Kolem nápadu začít studovat fyzioterapii chodím už nějakou dobu. Mám pocit, že se potřebuju posunout trochu dál, a tento směr se mi zdál jako výborný nápad.

V lednu 2021 jsem si na doporučení kamarádky koupila knížku " Z lásky k pohybu" od Markéty Strnadové. Občas to dělám, kupuju věci takzvaně "do foroty", a to byl i tento případ. Knížka přišla, já ji strčila do knihovny a od té doby tam byla. Až do minulého týdne. Po operaci jsem znovu začala oživovat myšlenku věnovat se něčemu jinému než svému současnému zaměstnání. Hledala jsem, kde dá fyzioterapie studovat dálkově, ponořila se do studijních programů v Bratislavě a Ústí nad Labem. A čím víc jsem se nořila, tím víc jsem začala můj nápad opouštět - nepotřebuju přece praxi na JIPce nebo chirurgii, nezvládnu tři roky věnovat se intenzivně studiu. Ale chci se posouvat dál......

A pak mi jako ty tři oříšky cvrnkla do nosu v knihovně Markétina knížka. A já jsem začala hltat každou její stránku. A v kombinaci s jejím webem a nepřeberným množství informací na něm jsem si uvědomila, že to je přesně to, co teď potřebuju. Stejně jako Markéta i já mám ráda celostní přístup k řešení problémů, upřednostňuju jednoduché věci, ideálně s okamžitým účinkem. A přesně tím je cvik, který Markéta nazývá "Čápová". Ať už vás trápí trapézy, krční páteř, nebo vás od napětí svalů na krku bolí celá hlava, velmi rychle vám uleví.

Co je na tom cviku tak geniálního? Je úplně jednoduchý a zabere Vám minutu denně. A není v něm nic, co byste neznali z mých hodin - ležíte na zádech, pokrčená kolena podložená dekou, široký hrudník, ramena zasunutá od uší dolů. Krční páteř v neutrálním postavení ("zasunutý šuplík"), ocásek kostrče vytažený do dálky, ruce asi 30 stupňů od těla, dlaně vzhůru. Pozici aktivovat na 3 sekundy, další 3 sekundy uvolnit. No, není to paráda? Mozek dostává signál, jak má správné postavení těla vypadat, a snaží se tělo do tohoto postavení postupně přeskládat. První úleva přijde velmi rychle, účinky se dostaví během 3 - 5 dnů.

Cvičím sama a rozhodně vyzkouším na svém muži a dceři - on kulatá záda, každé rameno jinak vysoko, ona bolest trapézu a předsunutá brada. Líbí se mi, že si problém můžeme vyřešit sami a nemusíme spoléhat na zásah zvenku a trávit čas cestováním a v ordinaci fyzioterapeuta nebo doktora.

Dejte mi vědět, jestli se do Čápové taky pustíte, a pokud ano, jaké jste zaznamenali zlepšení:-)

Komentáře jsou vypnuty.